Women of Switzerland

Tanja Grandits

Chef, *1970

The multi-award winning chef Tanja Grandits has been widely celebrated for her high-flying culinary creations. In 2019 she was the first woman to achieve the prestigious score of 19 out of 20 awarded by the Gault Millau Switzerland gastronomic guide, and was crowned ‘Cook of the Year’ for the second time in 2020. She has been awarded two Michelin stars for her exceptional cuisine. In her restaurant, situated in a magnificent 1920s mansion in Basel, she celebrates monochrome cuisine and favours a plant-based orientation. Her cuisine is distinguished by punchy and sophisticated blends and by the generous use of herbs and spices. As Managing Director she heads a team of around thirty employees, has her own line of products, and is the author of several books and culinary columns in the German-speaking press.

Cheffe de restaurant, *1970

Tanja Grandits, cheffe d’un restaurant, a été sacrée plus d’une fois pour ses créations culinaires de haut vol. En 2019, elle fut la première femme à obtenir la prestigieuse note de 19 sur 20 décernée par le guide gastronomique Gault Millau Suisse et fut sacrée pour la deuxième fois « Cuisinier de l’année » en 2020. Le guide Michelin l’a auréolée de deux étoiles pour sa cuisine d’exception. Dans son restaurant bâlois, une magnifique maison de maître construite en 1925, elle célèbre une cuisine monochrome et privilégie tout ce qui est végétal. Sa cuisine se distingue par des mélanges percutants et sophistiqués et par une utilisation généreuse des herbes et des épices. Cette cheffe d’entreprise à la tête d’une trentaine d’employés et d’une ligne de produits est l’auteure de plusieurs ouvrages et de chroniques culinaires dans la presse alémanique.

Köchin, *1970

Die preisgekrönte Köchin Tanja Grandits wurde schon oft für ihre herausragenden kulinarischen Ideen gefeiert. Sie wurde 2019 als erste Frau mit 19 von 20 Punkten vom Gastro-Führer Gault Millau Schweiz ausgezeichnet und wurde im darauffolgenden Jahr zum zweiten Mal zum ‘Koch des Jahres’ gekrönt.
Der Michelin Führer zeichnete sie mit zwei Sternen für ihre originelle Küche aus. In ihrem Balser Restaurant, das sich in einem wunderbaren Herrschaftshaus befindet, offeriert sie ihren Gästen monochrome und vorwiegend pflanzliche Gerichte. Ihre anspruchsvolle, kreative Küche erkennt man an einem grosszügigen Gebrauch von Kräutern und Gewürzen. Als Geschäftsführerin leitet sie ein Team von etwa dreissig Mitarbeitern, hat ihre eigene Produktreihe, schreibt verkaufsschlagende Kochbücher und kommentiert über Kulinarisches in Kolumnen in der deutschsprachigen Presse.

Chef, *1970

La pluripremiata chef Tanja Grandits è stata ampiamente celebrata per le sue ambiziose creazioni culinarie. È stata la prima donna a ottenere, nel 2019, 19 punti su 20 dalla guida gastronomica Gault Millau Svizzera, e nel 2020 è stata incoronata per la seconda volta «chef dell’anno». È stata insignita di due stelle Michelin per la sua eccezionale cucina. Nel suo ristorante, situato in un magnifico palazzo del 1920 a Basilea, celebra la cucina monocromatica e privilegia pietanze vegetariane. I suoi piatti si distinguono per le fusioni sofisticate di sapori e per l’uso generoso di erbe e spezie. Tanja Grandits dirige un’équipe di circa trenta persone, ha una propria linea di prodotti ed è autrice di diversi libri e rubriche culinarie nella stampa di lingua tedesca.

Chef, *1970

La multipremiada chef Tanja Grandits ha sido reconocida por sus creaciones culinarias de alto vuelo. En 2019 fue la primera mujer en alcanzar la prestigiosa puntuación de 19 sobre 20 que otorga la guía gastronómica Gault Millau Suiza, y fue coronada "Cocinera del Año" por segunda vez en 2020. Por su excepcional trabajo ha sido galardonada con dos estrellas Michelin. En su restaurante, situado en una magnífica mansión de los años '20 en Basilea, celebra la cocina monocromática y favorece una orientación vegetal. Su cocina se distingue por sus mezclas potentes y sofisticadas y por el uso generoso de hierbas y especias. Como directora general del establecimiento, dirige un equipo de unos treinta empleados, tiene su propia línea de productos y es autora de varios libros y columnas culinarias en la prensa de habla alemana.

Tanja Grandits